Mitől függ a napelem hatásfoka?

Szponzorált tartalom

Napelemek otthonra

A napsugárzás hasznosítására irányuló fejlesztések mindig nagy érdeklődést váltanak ki az emberekből, amin nincs is mit csodálkozni azt tekintve, hogy ez egyre népszerűbb témának számít a világon.

Sok esetben felmerül a kérdés, hogy milyen tényezőktől függ a napelem hatásfoka, hiszen ez az egyik legfontosabb paraméter, ami meghatározza az adott típus működését. A hatásfok lényegében azt fejezi ki, hogy adott tulajdonságokkal rendelkező napelem mennyi napenergiát képes átalakítani elektromos árammá.

A különböző számítások után kapott adat meghatározza, hogy az egyes modelleket milyen célra javasolt alkalmazni. Természetesen egy hatalmas alapterülettel rendelkező ipari egység működtetéséhez szükséges árammennyiség jóval nagyobb, mint amennyi például egy lakóingatlan világításához vagy fűtéséhez kell.

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a rendszer kiépítéséhez milyen hatásfokú napelem mellett voksol. Többek között azt is érdemes figyelembe venni, hogy a hatásfokot nagymértékben befolyásolhatják a környezeti tényezők.