Az energetikai tanúsítvány ár négyzetméterenként változhat – teljesen jogosan.

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány ár

energetikai tanúsítvány ár

Az energetikai tanúsítvány ár a vizsgálandó ingatlan méretével együtt változik. Meglepőnek találjátok? Szerintem egyáltalán nem az, hiszen gondoljatok csak utána. Egy sok-sok négyzetméteres családi házat mennyivel összetettebb már felmérni, mint egy pici belvárosi lakást?! Hiszen sokkal több a nyílászáró, az ablakok, ajtók, a szigetelt – vagy éppen nem szigetelt felületek és nyilván több esély van a megújuló erőforrások használatának előfordulására is a nagyobb házban, mint a kicsi lakásban. Ez pedig egyértelműen azt generálja, hogy több dolgot kell átnézni és felmérni akkor, amikor a szakértő a helyszínen felveszi az ingatlan adatait.

Számomra ebből kifolyólag abszolút logikus, hogy a több munkáért többet kell fizetni. Na de pontosan mennyivel is? Nos, ez is változó. Az e-tanusitas.eu oldalán konkrétan le van írva minden egyes apró részlet és árazás, ami csak előkerülhet ebben a témakörben. Tehát, ha érdekel az energetikai tanúsítvány ár, vagy csak maga az egész témakör foglalkoztat, akkor ajánlom, hogy nézzétek meg ezt az oldalt, mert mindenről részletesen tájékoztatnak.

De ha már ennyit beszéltem róla körvonalakban, akkor most jöjjenek itt is a konkrétumok – az e-tanusitas.eu árai szerint. Ha az árazásról beszélgetünk, akkor a már említett négyzetméter alapú kategorizálás mellett bejön a képbe a főváros – vidék kérdése is. Ebben sincsen szerintem nagy meglepetés, hiszen a vidéki kiszállást valakinek ki kell fizetni és nyilván nem a szolgáltató fogja. A vidék definíciója itt ebben az esetben a minden, ami nem budapesti ingatlan.

Szóvak energetikai tanúsítvány ár. Első körben a fővárosi ingatlanokról írnék pár konkrétumot. Először is, haladjunk sorjában a lakás kategóriákkal. Az első csoportba a 0-40 m2 alapterületű lakások esnek, ezek ugye meglehetősen picik, valószínűleg nem kell túl sok dolgot felmérni. Éppen ezért bruttó 18 990 forintért meg is lehet csináltatni az energetikai tanúsítványát egy ilyen ingatlannak. A következő kategóriát a 41-120 m2 területbe eső lakások adják, amik azért már jó eséllyel több szobások és több dolgok kellhet bennük átvizsgálni. Ezek bruttó 20 990 forintért ellenőriztethetők le, ennyibe kerül az energetikai tanúsítvány ár ezekben az esetekben. A következő nagyobb csoport a 121-160 m2 méretű lakások csoportja, ahol továbbra is egy 2000 forintos lépéssel előrébb, 22 990 forintért lehet energetikai tanúsítványt csináltatni. Efelett már csak két kategóriát jelöltek meg az e-tanusitas.eu oldalán. Az egyik a 161-200 m2 területű ingatlanok csoportja, amelyek esetében 24 990 forint a megfizetendő díj. A legmagasabb méret és ezzel együtt ár kategória pedig a 201-300 m2, amiért 26 990 forintot kell kifizetni, ha tanúsítást szeretnénk hozzá rendelni.

A családi házakat illetően részben más értékkategóriák vannak, valamint az árak is érhető módon nagyobbak, hiszen egy kertes háznál azért több minden fordulhat elő – erről korábban már beszéltem. Szóval, hogy ne csűrjem annyit a szavakat, jöhet a lényeg: az első csoportot a 0-80 m2-es ingatlanok képzik, amelyek tanúsítványát 23 990 forintért szerezhetjük meg. A következő kategóriába a 81-120 m2-es vidéki családi házak esnek, amelyeknél 25 990 forint az az összeg, amit ki kell fizetni a szolgáltatónak. Ezt követően pedig már a lakásoknál is ismert kategóriák jönnek, tehát a 121-160 m2, a 161-200 m2 és a 201-300 m2. Ezekhez a megszokott módon a 2000 forintos lépcsőkkel jönnek az árak, tehát 27 990 forint, 29 990 forint és 31 990 forint a fizetendő díj.

Most pedig jöhetnek a vidéki díjak, hiszen egyáltalán nem csak a fővárosban lényeges, hogy hogyan alakul az energetikai tanúsítvány ár. A kategóriák már ismerősek lesznek, hiszen ugyanazok a csoportok vannak itt is, mint a fővárosi esetben, csak mindegyik érték némileg drágább az utazásra való tekintettel. Tehát, csak gyorsan, felsorolásszerűen. A vidéki lakások esetében a legkisebb, 0-40 négyzetméteres ingatlanoknál 22 990 forintba kerül az energetikai tanúsítvány ára. Eggyel nagyobb lakásnál, ami a 41-120 négyzetméteres kategóriát jelenti, ez már bruttó 24 990 forintra duzzad ez az összeg. A 121-160 négyzetméternél bruttó 26 990 forint lesz az annyi, amennyi, míg a felette lévő kategóriánál, ami a 161-200 négyzetméter 28 990 forintot kell fizetni. A legdrágább esetben a lakásoknál, ami a 201-300 négyzetméteres méretet jelenti 30 990 forintot kell fizetni, bruttó. Összességében látszik, hogy nincs érdemi különbség a fővárosi tételekhez képest, csak annyival kell többet fizetni, hogy el is jusson a felmérő az adott helyszínre.

A vidéki házak esetében is ugyanezt lehet elmondani – egyrészről, hogy nem kerül lényegesen többe, csak racionálisan, másrészről pedig, hogy ugyanazok a kategóriák élnek, mint a fővárosi esetben. Tehát, itt is úgy kezdődik az ingatlanok csoportosítása, hogy 0-80 négyzetméter, amely bruttó 27 990 forintba kerül, aztán ezt követi e 81-120 négyzetméter bruttó 29 990 forintért. A következő elem a 121-160 négyzetméteres csoport, ami 31 990 forintba kerül. A sor végén pedig a 161-200 méteres családi házak vannak, amelyek tanúsítása bruttó 33 990 forintba, míg a legnagyobb csoporté, a 201-300 négyzetméteres ingatlanoké 35 990 forintba kerül.

A leggyakoribb, hétköznapi esetekben az energetikai tanúsítvány megléte már nem opció, hanem előírás. De mint afféle szabálynál, itt is vannak kivételek, amelyekre mégsem vonatkozik ez a kötelezettség. Itt érthető módon eltekinthetünk az energetikai tanúsítvány ár bármilyen értékétől, csak erről érdemes előbb tájékozódnunk például az e-tanusitas.eu oldalán, nehogy véletlen alá szaladjunk, hogy mégis kéne, aztán nekünk nincsen.

Szóval, nézzük gyorsan ezt a néhány kivételt, hátha ezzel is előrébb lehettek majd a tanúsítás intézésekor. Egyrészt, ha nem éri el az 50 négyzetmétert a ház (ami fontos, hogy nem lakás, hanem különálló épület), akkor nem kell neki tanúsítványt csináltatni. Ugyanez igaz arra is, hogyha az épületet szezonálisan használják, tehát évente maximum 4 hónapot, vagy abban az esetben is, ha ideiglenesen üzemel, ami jelen esetben maximum 2 évet jelent. Templomokat és gyülekezeti, hitéleti és vallási rendeltetésű ingatlanokat nem kell tanúsítvánnyal ellátni – gondoljatok csak bele, egy templom mégis milyen besorolást kaphatna, Zs-kategóriás?! Hasonló logikánál fogva a mezőgazdasági épületekre is ez vonatkozik – hiszen itt nem az emberi lakhatás, fűtés a rendeltetés általában. Egy kicsit tudományosabb megfogalmazásban akkor sem kell energetikai tanúsítvány, ha a szóban forgó ingatlannál a belső hőnyereség egy bizonyos értéknél nagyobb (ami itt 20 W/m3, de ez nem tudom mennyit mond nektek). Hasonlóan komplex az is, hogy akkor sem kell ilyen papír, ha valamiért nagyobb, mint hússzoros légcsere kell az épületben akkor is, mikor fűteni kell. Gondoljatok bele, ha esetleg valahol gázokkal, vagy speciális anyagokkal dolgoznak, ahol erre folyton szükség van. Innen már csak egy karnyújtás, hogy a műhelyeknek sem kell ilyen, hiszen a fűtés általában ott is csak kényszermegoldás. Az utolsó kivétel pedig azok a sportpályák vagy ideiglenes pavilonok, amik levegővel vannak felfújva. Ezek közül sehova nem kell energetikai tanúsítvány.

Viszont minden más egyéb helyen szükség van rá, sőt, ahogy említettem már, kötelező, hogy rendelkezzen az ingatlan ezzel a dokumentummal. Ha tehát nincsen még ilyen a kezetek ügyében, akkor azt ajánlom, hogy keressétek fel az e-tanusitas.eu oldalát, nem csak az energetikai tanúsítvány ár ügyén, hanem minden más kapcsolódó információ ügyében is. Érdemes!